Бхакті Йога

Бхакті Йога це шлях відданості і любові до Бога і до всього живого:  тварин, людей, і всієї природи. Кожен може практикувати Бхакті Йогу, будь то молодий, старий, багатий чи бідний, незалежно від того, до якої нації або релігії людина належить.

Бхакті означає любов і відданість Богу,  Його Творінню, ми поважаємо і дбаємо про всі живі істоти і всю природу. Шлях Бхакті Йоги веде нас надійно і прямо до мети.

Бхакті Йога також включає в себе вшанування форми Бога. Бог є скрізь. Бог перебуває в нас і навколо нас. Це, якщо б ми були пов'язані з Богом тонкою ниткою - ниткою любові. Бог є Всесвітньою любовю. Любов і Божественна Милість оточують нас і течуть через нас, але ми не усвідомлюємо цього. Той, хто одного разу усвідомив Божественну любов - ніколи не бажає нічого більше. Тоді ми розуміємо значення істинної любові до Бога.

Людина без Бхакті, як риба, витягнута з води, пташка без крил, ніч без місяця і зірок. Всі істоти потребують любові. Через неї  ми почуваємося захищеними і щасливими, як дитина на руках матері, або мандрівник в кінці довгої, важкої подорожі.

Є два типи Бхакті:

  • АпараБхакті - любов, заснована на бажанні і его
  •         Пара Бхакті - Всесвітня любові до всіх, порівну

Бхакта приймає все, що відбувається з ним, як дар Божий. Немає бажання або очікування, є просто повне підпорядкування волі Бога. Бхакта приймає кожну життєву ситуацію, яку доля запропонувала йому. Немає обурення, його єдина Молитва: "Нехай буде воля Твоя".

Тим не менш, до досягнення цього рівня вищої любові до Бога, наша Бхакті змішана з егоїстичними думками. Це означає, що ми насправді любимо Бога, але й чекаємо чогось від Бога. Багато людей звертаються до Бога за допомогою, коли вони стурбовані або засмучені. Інші моляться за матеріальні речі, гроші, славу, кар'єрний ріст. Тим не менш, ми завжди повинні пам'ятати, що, коли ми підемо з цієї землі, ми повинні залишити позаду все майно, і саме тому тут нічого не має ніякої реальної чи тривалої цінності. Духовні шукачі моляться, щоб отримати мудрість і Бого-Реалізацію. Однак, часто ми створюємо внутрішнє уявлення про Бога - те, на що схожий Бог, з нашої точки зору, як Бог повинен діяти - і через це ми не відкриті і не готові для Божественного одкровення.

У БхактіСутрах Мудрець Нарада описує дев'ять елементів Бхакті Йоги:

  1. Сатсанг - гарна духовна компанія
  2. ХаріКатха - слухати і читати про Бога
  3. Шрадха - Віра
  4. ІшвараБхаджана - співати хвалу Богу
  5. Мантра Джапа - повторення імені Бога
  6. ШамаДама - Відсторонення  від почуттів до мирських речейі контроль над ними
  7. Санто Ка Адар - виказувати вшанування людям, які присвятили своє життя Богу
  8. Сантоша - Вдоволення
  9. ІшвараПранідхана - Відданість Богу

 Не існує духовного шляху без Бхакті. Якщо школяр не любить предмет вивчення, він ледве може закінчити курс. Так само, тільки коли є любов і відданість практиці, суворе дотримання нашого шляху і постійне згадування мети, тоді ми здатні подолати всі перешкоди. Ми не можемо досягти єднання з Богом, без ЛЮБОВІ до всіх живих істот і відданості Богу.